nedelja, 8. februar 2015


Boršt, 8.2.2015

70. OBLETNICA 1945 – 2015 BOJA KOMANDE MESTA KOPER IN JUNAŠKE SMRTI NJENEGA KOMANDANTA FRANCA PLANINCA – FRENKA



Naše Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper je v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Boršt in 430. mornariškim divizion slovenske vojske Ankaran pripravil v Bortštu pri Kopru spominsko slovesnost, s katero smo počastili spomin na Komando mesta Koper in njenega legendarnega komandanta Frenka, ki si je raje kot da bi ga Nemci zajeli in mučili sam vzel življenje. Več o tem herojskem zadnjem boju vodstva te domicilne enote si lahko preberete na: http://www.zb-koper.si/spomeniki/borst.html, in v elektronski izdaji knjige Pomlad v na obali: http://www.zb-koper.si/publikacije.html. ki smo jo objavili na naši strani prav za to obletnico.

Pred prireditvijo v vaškem domu so se pohodniki poklonili spominu padlim pred spomenikom v grapi pod Hrpelci, kjer je bil bunker Komande mesta Koper.

Zelo lep kulturni program so pripravili: Goda na pihala Mužika Sv. Lazarja Boršt, dirigent Matjaž Klaj, Moški pevski zbor Lopar, zborovodja Vladislav Korošec, in Marjetka Popovski, učenka OŠ Elvire Vatovec Prade Lea Kranjec in učenci OŠ Ivana Babiča - Jagra Marezige. Program sta vodili in s teksti povezovali mlada recitatorka Eva Stražar in naša voditeljica in organizatorka prireditev Dragica Lipovšek.

Osrednji govori je imel poslanec dr. Matej T. Vatovec. (govor je objavljena na WWW.zb-koper.si)
 





 

Ni komentarjev:

Objavite komentar