ponedeljek, 30. september 2013


Podelitev priznanja Obalnemu planinskemu društvu.

29.9.2013 smo pri Tumovi koči na Slavniku podelili podelili Obalnemu planinskemu društvu posebno priznanje za dolgoletno sodelovanje. Iz rok predsednika pimorskega pokrajinskega združenja Janka Severja ga je prejel Aldo Zubin, predsednik Obalnega planinskega društva Koper.


Foto: L. Pelicon

Govor Janka Severja:


Spoštovane planinke in planinci, dragi pohodniki, borci, tovarišice in tovariši!
Rad bi se, v imenu Južnoprimorskega pokrajinskega sveta Zveze združenj borcev za vrednote NOB, pridružil čestitkam ob 120-i obletnici slovenskega planinstva.
Naše, Obalno planinsko društvo je prispevalo že 35 spominskih pohodov na Slavnik. To je bogata tradicija, pomembna za današnje pohodništvo, pomembno za ohranjanje spomina na naše partizanske kurirje, domoljube, ki so se morali skrivati na svoji zemlji, da bi prenesli pomembno sporočilo svojim tovarišem, da bi jih opozorili na nevarnost, da bi jih usmerili v upor proti nasilju fašizma in nacizma, da bi povezali partizanski boj z osrednjim vodstvom NOG. Tu, na Slavniku,  je bilo križišče partizanskih kurirskih poti. Poti, ki so bile neštetokrat prehojene v nevarnosti za kurirjevo življenje, v nevarnosti za rodoljube, ki so jih prav po teh poteh vodili v partizanske enote po okupirani Sloveniji. Toda ravno te poti so nas Primorce, nas Istrane pripeljale v svobodo. Zato je spominsko obeležje na kurirsko postojanko »P-2« skromna zahvala osmim kurirjem, ki so dali življenje za svoj narod, za svojo domovino.  
Danes je naš Slavnik simbol Slovenske Istre. Tumovo kočo pa je ob otvoritvi pred šestinpetdesetimi leti, že tedanji časopis »Slovenski Jadran« poimenoval »Skupni obmorski planinski dom«.
Istrani in vsi Primorci radi hodimo na Slavnik, radi obujamo spomine na naše padle tovariše, ki so morali umreti zato, ker so imeli radi svojo domovino, ker so hoteli živeti enakopravno z drugimi narodi, ker so ljubili jezik svoje matere, ker so hoteli biti sami gospodarji na svoji zemlji.
Spoštovane tovarišice in tovariši Obalnega planinskega društva!
V naši organizaciji izjemno cenimo vaš prispevek k pripravi in izpeljavi številnih vsakoletnih tradicionalnih pohodov po partizanskih poteh, pa seveda tudi za njihovo označevanje in vzdrževanje. 
Prav vi, planinke in planinci, ste v veliki meri zaslužni, da še živi, še kako pomemben spomin, na vrsto dogodkov, ki bi, brez vašega neutrudnega vzdrževanja in označevanja poti do obeležij, potonili v pozabo. Vsi smo vam za to neizmerno hvaležni.
Za vaše plodno delo, na številnih področjih od leta 1949 dalje, ste že prejeli številna zaslužena priznanja, ki jih žal ne moremo stopnjevati.
Današnja skromna spominska listina je zato bolj izraz naše pozornosti in zahvale, pa tudi  izraz našega trdnega prepričanja, da bomo naše tradicionalne skupne akcije nadaljevali in nadgrajevali.  
Obalnemu planinskemu društvu Koper  v imenu vseh naših območnih združenj izročam skromno spominsko listino za njegov neprecenljiv prispevek k ohranjanju spomina na naše junake in vrednot NOB.
(Slavnik 29.09.2013)

J. S.

Objavil M.I.
 
 



Ni komentarjev:

Objavite komentar