sobota, 4. julij 2015

PRAZNIK KRAJEVNE SKUPNOSTI ŽUSTERNA

Krajevna skupnost Žusterna in tamkajšnja krajevna organizacija Združena protifašistov in borcev za vrednote NOB ter veteranov sta kot vsako leto ob spominu na Dan borcev pripravili slovesnost s katero so letos počastili 70. obletnico osvoboditve. Na prireditvi so sodelovali otroci iz otroškega vrtca na Markovcu, plesalci Fione in pevski zbor Mandrač pod vodstvom Danijela Puklavca ter z recitatorko Dragico Lipovšek. Predsednik krajevne skupnosti Igor Čurin je ob tem podelil posebne plakete trem zaslužnim krajanom: Marjanu Vidmarju, Ljubu Benevolu in Milošu Ivančiču.
Slavnostni govor je imel predsednik krajevne borčevske organizacije Boris Kralj. Spodaj ga lahko preberete v celoti.
Nekaj filmčkov s te prireditve si lahko pogledate tudi na YouTube: https://youtu.be/c9nmNoq9F5s https://youtu.be/H0DOXlOfYZo https://youtu.be/dM8cmQxekZI https://youtu.be/agH08aOzotg


Spoštovane krajanke in krajani, drage tovarišice in tovariši,

Najprej čestitam današnjim nagrajencem.  Za priznanji, ki so jih prejeli, so leta požrtvovalnega dela h kateremu jih je spodbujala zavest, da vrednote NOB, svoboda, enakopravnost in družbena pravičnost, niso dane enkrat za vselej in da se je zanje treba izboriti pri vsaki generaciji, ki prihaja.

Spettabili concittadini, compagne e compagni, graditi ospiti!
Mi sia innanzitutto permesso di congratularmi con quanti sono stati oggi  insigniti di riconoscimenti  per i loro meriti nel mantenere vivi i valori della lotta popolare di liberazione. Nell' odierna ricorrenza della festa della comunità locale che coincide con la giornata del combattente porgo un particolare saluto ai combattenti della lotta popolare di liberazione che settant' anni fa sconfissero il nazifascismo, il piu grande male della storia contemporanea. E che dalle nostre parti con la lotta comune di Sloveni e Italiani posero le basi per la convivenza dei nostri popoli e delle minoranze etniche nell' odierna Europa unita.

Zmaga nad nacifašizmom je ena največjih prelomnic v zgodovini človeštva. Zato še posebej toplo pozdravljam še živeče udeležence NOB, ki so nam izborili svobodo, pa tudi državo. Brez njihovega boja bi je danes zanesljivo ne imeli, vsaj v današnjih mejah ne. In Primorska bi zagotovo ostala onkraj njih.

Na Primorskem se je začel boj proti fašizmu že dvajset let prej kot drugod . Tu ni bilo narodnega izdajstva. Primorska je dala za priključitev k matični domovini strahoten krvni davek.  Samo v Slovenski Istri je ta znašal tisoč petsto življenj.

Zato je prav, da to posredujemo tudi mlajšim rodovom, pa tudi tistim prebivalcem Primorske, ki sicer niso primorskega rodu, a so kljub temu dediči naše primorske preteklosti. Zato bodimo skupaj ponosni na primorski narodnoosvobodilni boj.

Slovenska država je sedemdeseto obletnico zmage žal načrtno degradirala na drugorazredno raven in jo skušala razvodeniti z njenim omejevanjem na proslavljanje konca druge svetovne vojne. Da bi bila pač bolj sprejemljiva tudi za tiste, ki v vseh mogočih rovtah prav po rovtarsko slavijo nekdanje domobrance in ob tem skušajo prikriti, da gre za pripadnike enot waffen SS, torej za tiste, ki so po mednarodnem pravu zločinci, ne le narodni izdajalci.

Ne smemo pristati, da nam s pretvezo, da smo pač po smrti vsi enaki, postavljajo na isto raven borce za svobodo in krvnike, ki so do zadnjega služili Hitlerju in ki so pošiljali Slovence v koncentracijska taborišča.

 

Nikakršno popravljanje zgodovine za nazaj ne more ovreči dejstev, da sta fašizem in nacizem obsodila slovenski narod na nacionalno smrt , da so okupatorjem pri tem pomagali tudi domači izdajalci in da so Slovenijo in Jugoslavijo osvobodili  Titovi partizani, ki so bili sestavni del svetovne protihitlerjevske koalicije.

Ob pogledu na današnji svet se je težko ogniti zgodovinskim vzporednicam. Tako kot je bila svetovna gospodarska kriza iz tridesetih let prejšnjega stoletja uvod v drugo svetovno vojno preti tudi sedanja kriza s požarom širokih razsežnosti. Netenje oranžnih revolucij in arabskih pomladi je že obnovilo hladno vojno in sprožilo spopade v Ukrajini, na Bližnjem in na Srednjem vzhodu in še kje. Celo papež Frančišek, ki ima celovit vpogled v mednarodne odnose in ne pretirava, je posvaril pred tretjo svetovno vojno.  

Tako kot kriza iz tridesetih let je tudi sedanja kriza kotišče fašistoidnih gibanj. Velekapital, ki je nekdaj za zaščito svojih koristi financiral Mussolinija in Hitlerja, se ponovno spogleduje s skrajno desnico. Nič čudnega. Neoliberalizem je na račun skrajnega obubožanja večine svetovnega prebivalstva in opustošenja narave v zadnjih desetletjih omogočil korporacijam doslej najvišje dobičke v zgodovini. Dokler je bilo treba izkoreniniti socializem, se je skliceval na demokracijo. Zdaj, ko se ga več ne boji, mu je postala tudi demokracija odveč. Politična moč se je preselila v banke, ki tudi po Evropi postavljajo in odstavljajo vlade mimo parlamentov in snujejo tajne trgovinske sporazume, po katerih bodo države povsem odvisne od mednarodnih korporacij. Grčijo so privedle v bedo, da so lahko rešile nemške in francoske finančne špekulante, nemški diktat pa postavlja pod vprašaj usodo evra in Evropske skupnosti.  

Množične migracije obubožanih in sestradanih ljudi, ki tvegajo življenje za svoj evropski sen, ali žal bolj fatamorgano, so v Evropi okrepile ksenofobijo in rasizem. Pred tem nismo imuni niti pri nas, saj se po parlamentu še naprej petelinijo tisti, ki so odgovorni za nezakonit izbris več kot petindvajset tisoč prebivalcev Slovenije. In ob tem ogorčeno kričijo o človekovih pravicah.

Glavo dviga tudi klasičen fašizem, kakršnemu smo bili priča ob nedavnem pohodu črnih srajc po Gorici. Ne gre se slepiti. Fašizem ostaja realna nevarnost. Mednarodne korporacije, ki z njim manipulirajo, pozabljajo, da jim je nekoč že ušel z vajeti. Zato se mu je treba organizirano zoperstavljati.

Fašizem se ponovno pojavlja v parlamentih in celo v vladah. Na Hrvaškem so že davno razstrelili partizanske spomenike, v Srbiji so pravkar rehabilitirali Dražo Mihajlovića, pri nas pa manjka samo še spomenik Adolfu Hitlerju. Njegovim hlapcem so ga namreč že postavili ob dokajšnji brezbrižnosti večjega dela prebivalstva, ki ima zgodovino za lanski sneg.  Veliko ljudi se ne zaveda, da se utegne zgodovina ponoviti. Ko so preganjali Jude, so se obračali stran, ko pa so prišli sami na vrsto, jih ni imel več kdo braniti.

Bisogna opporsi al revisionismo storico e fermare l’ avanzata di movimenti xsenofobi, razzisti e apertamente nazifascisti che si sono fatti vivi negli ultimi anni in tutta l’Europa all’ ombra della crisi economica e dell’ emergenza profughi. Ma pure con il tacito sostegno di vari servizi segreti e della destra economica e finanziaria. Bisogna mobilitare l’ opinione pubblica e le forze democratice affinche’ non si ripeta la vergognosa manifestazione di cinquemila fascisti di Casa Pound per le vie di Gorizia.  


Sedanja slovenska država se očitno sramuje osvoboditve. Pa tudi protifašizma, saj je postavila pred sodišče novinarje, ki so razkrivali neonacistične povezave z delom slovenske politike. Mi pa se moramo žal sramovati vlade, ki v Združenih narodih ni podprla resolucije o obsodbi nacizma. Kot se za vlado vazalne državice spodobi se udinja tujim gospodarjem. Četrt stoletja po osamosvojitvi se zdaj odreka ostanku gospodarske samostojnosti. Njena prva skrb je razprodaja družbenega premoženja tujcem pod ceno. Pri tem mastno služijo domači in tuji finančni svetovalci, ki obvladujejo politiko s svojimi omrežji. In ki so pravi strici iz ozadja.  Politični dediči nekdanjih kolaborantov tretjega rajha so očitno našli svojo tržno nišo tudi v nastajajočem četrtem rajhu.

Sicer pa dovolj besed. Zamenja naj jih partizanska in domoljubna pesem, ki pove o partizanskem boju več, kot tisoč drugih besed.  

In occasione della giornata del combattente diamo ora voce alla canzone partigiana espressione genuina dello spirito che mosse in nostri combattenti per la liberta’. 

Smrt fašizmu, svoboda narodu!

Morte al fascismo, liberta’ ai popoli!
 

Žusterna, 3. 7- 2015

Ni komentarjev:

Objavite komentar