sreda, 21. maj 2014


Spomin na Pohorski bataljon
govor predsednika združenja Sever Tomaža Časa


Spoštovani predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor, spoštovani borci in borke, veteranke in veterani, gospe in gospodje, spoštovani udeleženci FESTIVALA MIRU in VII. Šarhovega pohoda po poteh Pohorskega bataljona. V svojem imenu in imenu članov Zveze policijskih veteranskih društev SEVER vas lepo pozdravljam ob srečanju, ko se poklanjamo izredni hrabrosti Pohorskega bataljona v njegovem zadnjem boju. Ob tej priložnosti v naši sredini še posebej pozdravljam sorodnike padlih borcev – partizanov Pohorskega bataljona in seveda sorodnike ŠARHOVIH.
Zakaj je moral na tako žalosten in tragičen način končati boj proti okupatorju in fašizmu legendarni Pohorski bataljon? Ker je bil izdan, ker smo v času narodnoosvobodilnega boja imeli izdajalce slovenskega naroda. Da, imeli smo izdajalce, domobrance in druge, ki so odkrito stopili na stran okupatorja, na stran SS enot in na stran fašizma. O tem piše zgodovina zgodovinarjev in verodostojne listine. Tega sramotnega ravnanja domobrancev in drugih, na takšnih in podobnih srečanjih, kot je danes, policijski veterani nikoli nismo posebej izpostavljali.
Zato policijski veterani Združenja Sever danes ostro protestiramo in z veliko zgroženostjo spremljamo zadnja dogajanja povezana s postavitvijo spomenika pripadnikom Slovenskega domobranstva kot pomožnih SS enot v Grahovem pri Cerknici, saj so organizatorji s spomenikom domobrancem znova poglobili delitve med ljudmi. Še več, gre za poskus potvarjanja zgodovine 2. svetovne vojne, za ustvarjanje afer in napetosti, ki temeljijo na ideoloških delitvah, gre za ponovno slavljenje nacizma in fašizma.
Tudi pisanje in govorjenje o tem, »da je peščica pripadnikov specialne brigade zaplenila v Borovnici večjo količino orožja, minskoeksplozivnih sredstev ter vojaške opreme, kot vse slovenske partizanske enote v vseh bojnih akcijah v času 2. svetovne vojne skupaj«, je skrajno omalovažejoče in neprimerljivo z vsemi žrtvami 2. svetovne vojne. O 2. svetovni vojni že dalj časa po svoje govorijo in potvarjajo zgodovino ljudje – kvazi zgodovinarji, ki so v tistem času bili premladi, da bi se igrali v peskovniku otroškega vrtca ali na domačem dvorišču.
Sedaj na sebi lasten način ocenjujejo tudi novejšo zgodovino, s tem, ko navajajo, da je bila po podrobni proučitvi vseh bojnih akcij teritorialne obrambe in policije, najpomembnejša bojna akcija teritorialne obrambe za zmago v Vojni za Slovenijo, zavzetje skladišča JLA pri Borovnici. Tudi tukaj na Pohorju v Zgornji Ložnici in drugje so bila zavzeta skladišča JLA. Izpostavljati navedeno akcijo kot najpomembnejšo med mnogimi od Rožne doline, preko Trzina do Medvedjeka, proti Holmecu, Šentilju itd. Ali bomo sedaj tudi pri vojni in drugih procesih za osamosvojitev Slovenije iskali bolj in manj pomembne akcije in oborožene spopade ter bolj in manj uspešne osamosvojitelje, hkrati pa se skrivali za vrednotami slovenske osamosvojitve?
Spoštovani, vse bojne in druge akcije, povezane med seboj in vsa druga ravnanja in dejanja vseh sodelujočih v vojni za Slovenijo in drugih osamosvojitvenih procesih so pripeljali do samostojne Republike Slovenije. Policijski veterani na takšen način ponosno gledamo na našo skupno zgodovinsko poslanstvo, ko smo končno, po krajši vojni z žrtvami, prišli do samostojne Republike Slovenije. Ob tem je potrebno opozoriti, da si policijski veterani nismo nikoli lastili zaslug, ki so jih imeli v času osamosvojitvenih procesov drugi, zato tudi ne dopuščamo in tudi ne bomo dopustili, da bi si drugi prilaščali ali zmanjševali zasluge policijskih veteranov, celo z željo biti »nad veterani«, kar jim je bilo omogočeno ob delovanju prejšnje vlade.
Glede na omenjeno policijski veterani v svoji zaskrbljenosti nad omenjenimi pojavi pozivamo vse politične stranke in družbene sile, državne organe Republike Slovenije in vse ljudi, ki pošteno mislijo, da se uprejo tovrstnim poskusom potvarjanja novejše zgodovine, da prepustijo presojo zgodovinskih dogajanj v času 2. svetovne vojne zgodovinski stroki in da se preneha z ustvarjanjem afer, napetosti, sovraštva, razdora in nestrpnosti. Ob tem pa naj pristojni ocenijo ali ne gre v nekaterih od navedenih primerov celo za javno spodbujanje sovraštva, razdora in nestrpnosti, ki je kaznivo po Kazenskem zakoniku Republike Slovenije.
Spoštovani, dovolite mi, da svoj pozdravni govor končam z naslednjimi besedami:
Slava vsem padlim v vojnah na slovenski zemlji in hvala vsem za prispevek k samostojnosti Republike Slovenije.
Trije kralji, 26. 4. 2014                                                 Predsednik Združenja Sever
                                                                                              dr. Tomaž Čas
 
 

 

.

Ni komentarjev:

Objavite komentar