sobota, 8. februar 2014


Slovesnost v Borštu, 8. Februarja 2014Oglej si tudi video posnetek s te prireditve, ki ga je posnel Delgi Jerman, klikni na: BORŠT 2014

V Borštu je koprsko združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov je skupaj s tamkajšnjo krajevno skupnostjo Boršt in s 430. Mornariškim divizionom Slovenske vojske tudi letos obeležilo slovenski kulturni praznik s tradicionalno spominsko slovesnostjo. Ta praznik je, kot so poudarili, nastal z odločitvijo Vrhovnega plenuma Osvobodilne fronte in z utemeljitvijo, da je slovenska kultura temeljno vezivo slovenskega naroda.

Tudi letos so skupaj z Obalnim planinskim društvom pripravili pohod po poti rešenega ameriškega letalca od Trušk do bunkerja v grapi pri Hrpeljcih. V kulturnem programu v nabito polni vaški dvorani so poleg domačih godbenikov nastopil loparski pevski zbor, pevka Marjetka Popovski in recitatorka Eva Stražar. Predsednik Krajevne skupnosti Boršt Josip Kodarin in predsednik Skupnosti borcev Istrskega odreda Jože Furlan sta ob sedemdeseti obletnici ustanovitve Komande mesta Koper osvetlila vlogo in dejavnost te osrednje institucije narodnoosvobodilnega boja v slovenski Istri. Spomnila sta se tudi bitke pri Hrpeljcih in smrti njenega komandanta narodnega heroja Franca Planinca – Frenka.

Edinemu še živečemu borcu Komande mesta Koper Silvu Prodanu so izročili priložnostno spomenico.  

B.K.

Ni komentarjev:

Objavite komentar